Suunnittelun vaikeudesta  – kuinka odottamaton voi muuttaa tekemisen suunnan

Rodrigo Serna

Tunnettu meksikolainen sanonta kuuluu ”jos haluat saada Jumalan nauramaan, kerro hänelle suunnitelmistasi”. Vaikka tämä sanonta varmaankin kuvasi alun alkaen jokapäiväisen elämän yllättäviä käänteitä, kuvaa se mielestäni aika hyvin myös tieteellisen työn haasteita.

Jokainen, joka on ollut tekemisissä tieteellisen tutkimuksen ja erityisesti kokeellisen sellaisen kanssa, on mitä todennäköisimmin löytänyt itsensä tilanteesta, jossa alkuperäistä tutkimussuunnitelmaa ei voida toteuttaa. Koska tutkimus hakee vastauksia ja ratkaisuja avoimiin kysymyksiin, on mahdotonta ennakoida kaikkia käytännön seurauksia ja vastuksia joita työ tuo tullessaan. Epävarmuuden aste vielä lisääntyy, kun työskennellään monitieteellisessä tutkimusryhmässä.

Hyvä esimerkki tästä koettiin CloseLoop-projektissa, kun tutkimusryhmäni tarkoituksena oli tutkia uusien termosähköisten moduulien kierrätysmenetelmiä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan aioimme tutkia ympäristöystävällisten, Kemian ja materiaalitieteen laitoksella kehitettyjen termosähkömoduulien materiaalien karakterisointia ja mekaanista erottamista. Ongelmaksi muodostui se, että kollegamme kehittävät näitä uusia materiaaleja milligramma-tasolla, mutta me tarvitsisimme kilogrammoja kierrätysprosessien tutkimukseen. Toisin sanoen: mahdotonta!

Tällaiset haasteet voivat kuitenkin avata mahdollisuuksia uusille löydöille. Yllämainitussa tapauksessa aloimme etsiä julkaistuja tuloksia perinteisten termosähkömoduulien kierrätyksestä, kun alkuperäinen suunnitelma osoittautui mahdottomaksi. Emme kuitenkaan löytäneet ainoatakaan julkaistua artikkelia, jossa olisi esitelty termosähkömoduulien kierrätyksen tuloksia. Kukaan ei ollut edes alkanut etsiä keinoja yleisimpien raaka-aineiden osalta. Siksi päätimme muuttaa tutkimuksemme suuntaa ja käynnistimme kaupallisissa moduuleissa käytetyn vismutti-telluridin kierrätystutkimuksen. Tutkimuksemme on ensimmäinen laatuaan ja kirjoitamme sen pohjalta tieteellisen artikkelin.

Odottamaton on osa työnkuvaa millä tahansa tutkimuksen alalla, eikä tällaisen tilanteen pitäisi lannistaa. Tai kuten toinen meksikolaissanonta kuuluu ”kun Jumala sulkee oven, hän avaa aina ikkunan”.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+